quinta-feira, 13 de fevereiro de 2014

Gando School Library_Kere Architecture

The library building forms a joint between the first school building and the extension and thus shelters the schoolyard from dust-carrying easterly winds. The library will be open to everybody, not just pupils of the school. It will be a place for village elders to pass on knowledge and traditions down the generations. As in the school buildings, the main construction material is compressed earth blocks. The geometry of the building is however different; in contrast to the strictly rectangular school, the library has an elliptical shape.
The library’s ceiling is an innovative feature that makes good use of local technology. Clay pots, traditionally made by the women of the village, were brought to the site and cut, so as to be open at both the top and bottom. The pots were then cast into the concrete ceiling to create holes for light and ventilation. A rectangular corrugated iron roof sits above this ceiling and extends out beyond the library to create a separate shaded area for study or relaxation. As the metal roof heats up it draws the air from inside the library up and out through the holes in the roof, ensuring a comfortable rate of air circulation. The rectangular area around the library is enclosed by a facade of thin eucalyptus columns.
Eucalyptus is thought of as a weed in Burkina Faso; it dries out the soil and provides very little shade from the sun, so normally it is burned as firewood. This fast growing, hardy plant is an appropriate building material for a country such as Burkina Faso, which suffers from desertification due to deforestation. Some of the eucalyptus façade elements are arranged to form alcoves for sitting and relaxing in the shade.
The interior quality of the library and surrounding space is pleasant, cool and airy – ideal conditions for learning, thinking and studying. 














Sem comentários: